Programe de cercetare EFdeN 4C

În 2015 a luat naştere EFdeN 4C, Centrul de Cercetare  a Condiţiilor de Confort, primul de acest fel din România. Ne propunem ca prin metode ştiinţifice să contribuim la un mediu ambiant mai sănătos, cu consum minim de energie şi urmând principii de sustenabilitate.

 

Concret, măsurăm şi evaluăm parametrii de confort ai casei pentru a modela matematic comportarea şi eficienţa soluţiilor inovative precum folosirea materialelor cu schimbare da fază, a faţadei ventilate, a masivităţii termice, dar şi a echipamentelor de instalaţii, pentru a optimiza aceste soluţii după măsurători exacte. În plus, ne propunem să testăm eficienţa soluţiilor structurale şi arhitecturale, urmărind interacţiunea lor cu sistemele active şi contribuţia acestora la atingerea confortului ocupanţilor clădirii.

 

Ne dorim ca EFdeN 4C să fie o platforma pentru  tineri studenţi, masteranzi sau doctoranzi care să-şi pună în aplicare ideile de cercetare, iar rezultatele să fie puse la dispoziţia publicului şi să poată fi  folosite la îmbunătăţirea parametrilor de confort interior în România.

Activităţi desfăşurate:

 

 • Măsurarea termperaturii, a umidităţii relative şi a concentraţiei de CO2  în puncte cheie din casa
 • Evaluarea experimentală a permeabilităţii anvelopei, de tip “Blower door test”, modelarea impactului etanşeităţii pentru eficienţă energetică
 • Măsurarea nivelului de presiune acustică, dat de funcţionarea echipamentelor tehnice în diferite scenarii de funcţionare, dar şi de zgomotul exterior. Compararea eficienţei diferitelor soluţii de izolare fonică
 • Măsuratori termografice pentru identificarea pierderilor de căldură prin anvelopa clădirii şi a punţilor termice
 • Simularea cu soluţii software avansate a comportării şi interacţiunii soluţiilor pasive folosite în casa EFdeN, verificarea eficienţei lor
 • Optimizarea casei în funcţie de rezultatele obţinute
 • Folosirea rezultatelor cercetării la redactarea de materiale informative pentru îmbunătăţirea confortului ambiant şi distribuirea lor publicului larg

 

 

 • Confort termic vs. Consum de energie

  Confortul termic reprezinta o conditie esentiala pentu a obtine o ambianta interioara de calitate. Echilibrul fragil intre cerintele de confort si necesitatea reducerii consumului de energie devine pentru cladirile durabile (sustenabile) unul din punctele de plecare.

 • Monitorizare si Optimizare

  Orice produs devine mai bun de la o editie la alta prin procesul de monitorizare si optimizare. EFdeN va fi prima locuinta din Romania care va fi analizata in profunzime pentru a intelege ce a mers bine si ce a mers mai putin bine.

 • Elaborare de materiale didactice

  Dorim elaborarea unor materiale informationale pentru a ridica nivelul de performanta, ca sistemul de invatamant sa beneficieze de informatii referitoare la echipamente si tehnologii moderne.

 • 01

  Suport pentru licente si disertatie

  Prototipul va fi un suport lucrarilor practice, de licenta si dizertatie in vederea obtinerii unei lucrari atat teoretice cat si practice, acestea putand fi sustinute in casa pentru a demonstra anumite probe si monitoriza parametrii obtinuti.

 • 02

  Analize Computational Fluid Dynamics

  In Centrul de Cercetare vor fi masurati parametrii de confort cu manechine termice si echipamente standardizate, pentru diferite conditii de exploatare. Rezultatele sunt corelate cu raspunsurile din chestionare date de catre ocupanti si cu valorile obtinute din simularile numerice de tip Computational Fluid Dynamics.

 • 03

  Viziteaza EFdeN 4C!

  Centrul de Cercetare al Conditiilor de Confort (4C) va fi deschis pentru studenti, profesionisti si publicul larg. Va fi operational in primavara lui 2015 in bvd. Pache Protopopescu, 66, in incinta Facultatii de Inginerie a Instalatiilor.