MTP

13 februarie 2019

Niciun comentariu

Home Echipa

10 povești din Dubai, Olimpiada Caselor Solare

10 povești din Dubai, Olimpiada Caselor Solare

Am marcat încheierea competiției Solar Decathlon Middle East și începutul unei noi călătorii!

Miercuri, 6 februarie 2019, în incinta ARCUB, am organizat evenimentul ,,10 povești din Dubai, de la Olimpiada Caselor Solare”, împărtășind cu publicul experiențe din culisele celei mai mari competiții de case solare din lume, mulțumind pe această cale tuturor celor care au făcut posibilă această experiență.

Pe scenă au urcat 11 dintre membrii echipei noastre, împreună cu invitați speciali precum Rectorul Universității de Arhitectură și Urbanism ,,Ion Mincu”, prof. dr. arh. Marian Moiceanu, Ancuța Neagu, Director Departament de Management al Cercetării, Dezvoltării şi Inovării, Universitatea Tehnică de Construcții București, Constantin Tistea și Daniel Năstase, mentorii echipei în etapa de construcție a casei. Aceștia au povestit despre munca din spatele rezultatelor, de la efortul comun al studenților, companiilor și a universităților în ultimii doi ani, până la munca din Dubai, cea de asamblare și dezasamblare a casei, de monitorizare a performanțelor casei, de convingere a juriilor.

Ne bucurăm că am avut parte și avem în continuare de sprijinul universităților partenere (Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Universitatea Tehnică de Construcții București, Universitatea Politehnica București) care ne-au venit în ajutor cu sfaturi, idei, înțelegere și au încurajat studenții să ia parte la o astfel de experiență.

Ancuța Neagu, Director Direcția pentru Managementul Cercetării, Dezvoltării și Inovării, Universitatea Tehnică de Construcții București: ,,Legătura mea cu echipa a început în 2011, moment în care mi-am asumat misiunea de a căuta studenți care să se implice în astfel de proiecte extraordinare. Am fost alături de ei la fiecare etapă și sunt în continuare. “

Prof. dr. arh. Marian Moiceanu, Rector al Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu: „Suntem bucuroși atunci când studenții noștri demonstrează că lucrurile valoroase, așa cum este EFdeN, devin realitate atunci când ești pasionat și implicat. Membrii echipei EFdeN au mulțumit mentorilor, sponsorilor și universităților. La rândul meu, ca reprezentant al Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, mulțumesc tuturor celor implicați cu generozitate în acest reușit experiment”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Am fost deosebit de norocoși să avem alături de noi și 2 oameni extraordinari care au venit pro bono cu noi în Dubai pentru a fi alături de noi pe șantier și să ne împărtășească din experiența lor atunci când suntem în dificultate.

 

Daniel Năstase, specialist în soluții de tâmplărie și automatizare ne-a povestit care a fost motivul pentru care a ales să fie alături de noi: ,,M-am alăturat vouă pentru că am văzut în voi, oameni foarte pasionați și cu adevărat dedicați  împlinirii acestei pasiuni pentru a construi țintind cont de conceptul de sustenabilitate. Sunt o persoană care crede cu tărie în educație și am convingerea că, a împaratăși celor mai tineri din tot ce am învățat mai bun în viața profesională, trebuie sa fie un gest firesc, ba chiar onorant pentru mine.”

 

 

Constantin Tistea, specialist în execuția structurilor din lemn ne-a reamintit de unde am pornit în această experiență și unde am ajuns: ,,Am cunoscut echipa încă de la prima asamblare a casei în România. Mi se pare incredibil să văd cât au crescut de atunci pe plan profesional și personal. Mă bucur că le-am putut fi aproape ca mentor și ca prieten.”

 

 

 

,,Deși am plecat la Dubai entuziaști pentru ce urmează, există o parte din noi care știa că nu urmează 45 de zile ușoare, ci urmează șantier la temperaturi de peste 35 de grade, în mijlocul deșertului, o perioadă de intensitate maximă. Într-adevăr, oboseala, stresul și câteodată demotivarea nu au ocolit echipa noastră. Cum am reușit totuși să terminăm casa la timp, să ne ocupăm de monitorizare și de jurizari și să urcăm de patru ori pe podium? Cuvântul cheie a fost echipa.” povestește Ruxandra Caraenache, coordonator al departamentului arhitectură de interior

 

,,Casa EFdeN Signature a fost asamblată în România timp de două luni, apoi dezasamblată, încărcată în nouă containere, transportată pe uscat până în Constanța, pe mare până în portul din Dubai, apoi iar pe uscat până la locația competiției, în deșert. Acolo am asamblat-o în doar 15 zile și am dezasamblat-o în 7 zile. Fără un timeline detaliat nu am fi putut să ne descurcăm, dar au apărut și lucruri neprevăzute. Printre ele, defecțiuni la utilaje, macaragii care nu vorbesc limba engleză, reținerea containerelor în vamă pentru o zi în plus, au fost situații critice la care a trebuit să ne adaptăm.”  a spus Laura Vintilă, membru al departamentului de organizare șantier.

 

 

,,Am avut alături de noi în România și în Dubai doi oameni extraordinari, Costi și Daniel. Costi este un specialist internațional în construcții din lemn și are proiecte în toată lumea. Daniel este inginer, specializat în tâmplărie și automatizări, pasionat de știința clădirilor. Cei doi au văzut în noi pasiunea și dorința de a învăța, așa că s-au alăturat proiectului și au fost alături de noi pe șantier, în România și în Dubai.”  a spus Vlad Stanciu, membru al departamentului de arhitectură.

 

 

,,In ultima zi de construcție a casei acumulasem deja multe întârzieri, unele cauzate de venitul primelor containere sau furtunile de nisip. Cu toate acestea, nu ne-am dat bătuți și am reușit să terminăm casa. În 2014, fosta echipă EFdeN care a participat la Versailles a terminat construcția casei cu 2 zile întârziere. Am învățat din greșelile oamenilor de dinaintea noastră și intrarea la timp în competiție ne-a confirmat faptul că eram pe drumul cel bun.”  a spus Nicole Lefter, coordonator al departamentului de arhitectură.

 

 

,,Am 31 de ani și sunt cel mai ,,în vârstă” din echipă. Pentru a putea fi alături de echipă a trebuie să las acasă timp de 45 de zile nu doar facultatea, ci și familia, soția și un bebeluș de 5 luni. Susținerea celor de acasă a fost un motor puternic de motivație pentru a lucra la capacitate maximă.”  a spus Rareș Mușat, membru al departamentului de mecanice și instalații.

 

 

,,Pentru cine nu a mai întâlnit o persoană care se ocupă cu Health and Safety, noi suntem cei care constant te opresc din ce faci și te pun sa îl faci într-un mod mai complicat. Dar de aici a apărut o mica diferența între departamentul de Health and Safety și restul echipei: dacă ei greșeau, casa rămânea cu defecte. Dacă noi greșeam sau nu eram atenți, cineva putea să cadă, să se taie, să se lovească, întreaga echipă putea fi descalificată sau cineva putea să nu se mai întoarcă acasă. Așa că ne-am asumat rolul și am mers mai departe chiar dacă știam că lumea nu ne voia neapărat prin preajmă.”  a spus Ioana Anuțoiu, coordonator al departamentului de Health and Safety.

 

,,Casa EFdeN Signature a fost monitorizată la Dubai cu senzori, de către organizatori, timp de 10 zile. Au măsurat temperatura, umiditatea, CO2, zgomotul și lumina, cât consumă și cât produce casa. A fost perioada în care am văzut dacă ce am proiectat și construit în ultimii doi ani chiar funcționeză. Pentru a obține maximul de puncte, am început din România. Am testat instalațiile, am făcut teste acustice și de etanșeitate. La aceste puncte am stat foarte bine în competiție. Problemele au apărut la sistemele pe care nu am apucat să le testăm înainte. La finalul celor 10 zile de monitorizare, suntem Vicecampioni Mondiali la Condiții de Confort, una din cele 4 probe monitorizate ale competiției.”  a spus Mihai Băiceanu, coordonator al departamentului de mecanice și instalații.

 

,,Pe lângă toată susținerea și aprecierea de care aveam parte de acasă și de la toți cei care ne cunoșteau, simțeam și responsabilitatea de a ne întoarce cu rezultate foarte bune. În timpul jurizărilor aveam 15 minute la dispoziție să prezentăm tot ce am muncit în cei 2 ani de competiție, să expunem casa în cea mai bună lumină și să convingem un juriu internațional că merităm să câștigăm acele probe. Atunci când fiecare minut contează, trebuie să fii nu doar bine pregătit, ci extrem de alert și capabil să te adaptezi situației și să îți gestionezi cât mai bine emoțiile. Deși a fost o provocare cu care nu am mai avut contact până atunci, rezultatele au fost remarcabile. Am urcat de 3 ori pe podiumul internațional, la 3 dintre cele 6 probe jurizate – locul 3 la proba de Sustenabilitate, locul 2 la Inginerie și Construcții și locul 1 la proba de Comunicare.”  a spus Nicoleta Cruceanu, coordonatorul proiectului EFdeN Signature.

Claudiu are în spate trei ediții și 8 ani de Solar Decathlon, care au însemnat pentru el tone de emoții, momente grele, satisfacție, fericire, supărări și multe altele și tot nu s-a săturat de Solar Decathlon. În a 11-a zi de șantier, urma să fie a 30-a aniversare a lui Claudiu, prima pe care și-o ,,petrecea” departe de prieteni și familie, fără tort și salată boeuf. ,,A 11-a zi de competiție era una importantă pentru noi, căci se făceau legăturile electrice în tabloul general. În Dubai plouă de trei-patru ori pe an, iar cei de acolo fac cercetare pentru a crea ploi artificiale. În plus, furtunile nu sunt deloc predictibile, intervalul de timp cu care se anunță este de doar câteva ore. În seara celei de-a 11-a zi de șantier, alarma care ne anunța că vine o furtună puternică ne îndemna să mergem în zonele de siguranță asigurate de organizatori. Cu tabloul electric deschis, infiltrarea apei acolo însemna pentru noi să nu mai avem nicio șansă în competiție. Fiind conștienți de asta, împreună cu câțiva colegi, cărora ni s-au alăturat și oameni din alte echipe și dintre organizatori, am stat câteva zeci de minute în vânt, ploaie și nisip, să protejăm panoul electric până s-a calmat furtuna” a spus Claudiu Butacu, președintele Asociației Solar Decatlon București.

,,Casa EFdeN Signature a fost deschisă pentru vizitare timp de 14 zile în Dubai, timp în care ne-au trecut pragul peste 3000 de vizitatori, studenți, profesori, oameni din companii, influenceri, dar și personalități din Orientul Mijlociu. Părerea generală a vizitatorilor a fost că EFdeN Signature este una din cele mai primitoare case din competiție, o casă care transmite sentimentul de acasă, în care ar dori să locuiască. Au vizitat casa și oamenii din organizare, inspectorii de SSM, inginerii responabili de organizare, iar mulți și-au adus și familiile a doua zi, să vadă casa.”  a spus Răzvan Culea, membru al departamentului de mecanice și instalații.

 

,,Chiar dacă în majoritatea timpului, echipa era concentrată pe partea tehnică a competiției, pe logistică, monitorizare sau jurizări, nu am uitat să avem tot timpul în minte faptul că dacă noi nu comunicam, de unde o să știți voi, cei de acasă, parcursul și evoluția noastră în cadrul Solar Decathlon? Indiferent de momentul în care ne aflam în competiție, critic sau nu, tot timpul aveam grijă să comunicăm fiecare latură a noastră, de la momentele în care montam fațada sau furtuna de nisip care ne-a dat bătai de cap, până la susținerea probelor și momentele în care am urcat pe podium. Totul a meritat! La competiție am primit titlul de campioni mondiali la comunicare și cu ocazia aceasta dorim să vă mulțumim!” a spus Ruxandra Micu, membru al departamentului de comunicare.

 

Prin intermediul acestui eveniment am avut ocazia, noi toți, să retrăim toate acele sentimente contradictorii pe care le-am simțit în Dubai. De data aceasta am putut să transmitem asta și vouă, tuturor celor care ați contribuit, direct sau indirect ca echipa EFdeN să se poată întoarce acasă cu aceste rezultate pentru România. Concluzia la care am ajuns, oricât de evidentă ar fi, este cheia succesului echipei noastre. Împreună chiar suntem mai mulți. Ne-am unit pentru că rezonăm cu aceleași idei și avem același țel. În 2019 ne vom continua misiunea definită cel mai bine de cuvintele “sustenabilitate” și “educație”, iar primul pas va fi reconstrucția casei solare EFdeN Signature în București. Mulțumim că ne urmăriți și vă invităm să o faceți în continuare. Avem planuri mari!

 

Partenerii care au făcut posibil acest eveniment au fost: Arcub, Ruvix, Fresh View, Aqua Carpatica, Nespresso, Jidvei, Zamon, Sloop și Eisberg, cărora la mulțumim mult pentru implicare și prietenie.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO