MTP

08 martie 2019

Niciun comentariu

Home Echipa

8 martie – Femeile puternice sunt în prim plan

8 martie – Femeile puternice sunt în prim plan

Egalitatea de genuri a fost un subiect adesea dezbătut într-o industrie predominant bărbătească, cum este cea a construcţiilor şi energiei. Noi, în EFdeN, încurajăm şi producem schimbări şi în acestă direcţie.

De Ziua Internaţională a Femeii patru colege de-ale noastre: Laura Vintilă, Corina Fugaru, Dalia Stoian şi Andrada Lazăr, au răspuns la câteva întrebări despre direcţia profesională pe care au ales-o.

Viitoare arhitectă, Laura s-a ocupat în cadrul competiţiei de strategiile bioclimatice, de etapele de asamblare şi dezasamblare ale prototipului EFdeN Signature şi de logistica transportului maritim, iar Andrada a fost implicată în procesul de proiectare şi construcţie a Campus HUB şi Casa EFdeN Signature.

Mai putem vorbi de inegalitate între sexe?

„În facultate nu se pune problema de inegalitate între sexe. Pe şantier însă…ei bine, cred că trebuie să îţi dai silinţa ceva mai mult. Trebuie să arăţi că ai tărie de caracter, că eşti stăpână pe ceea ce faci. În afară de acest aspect, nu cred ca există diferenţe. Atât ca bărbat, cât şi ca femeie trebuie să dovedeşti că eşti bun ca să fii apreciat.”, spune Andrada din experienţa a trei construcţii.

  

„Am observat că încă se mai aduce aminte de faptul ca arhitectura este grea pentru femei. Poate mai în glumă, poate mai în serios. Însă femeile sunt uneori dezavantajate în această meserie, care presupune o dedicare constantă şi un volum de muncă din ce în ce mai mare, de faptul ca sunt nevoite să aibă o pauza în carieră din cauza concediului maternal. Sunt de parere că femeile ar trebui susţinute și încurajate să își întemeieze o familie și apreciate pentru competenţele profesionale.”,  a spus Laura despre provocările pe care meseria i le va aduce.

Pasionată de fotbal şi Coordonator al departamentului de Electrice şi Automatizări, am întrebat-o pe Dalia ce a motivat-o să devină inginer electric.

„În copilărie îmi doream să fiu om de ştiinţă, iar în liceu m-am implicat în activităţi extraşcolare, datorită cărora am ajuns la conferinţa internaţională a spaţiului (ISSDC) şi la Kennedy Space Center, unde am avut ocazia să interacţionez cu persoane ce au avut un rol important în misiunile spaţiale realizate de NASA. Am descoperit apoi plăcuţele şi lumea roboticii, ceea ce combinat cu pasiunea mea pentru calculatoare, m-au determinat să urmăresc un viitor în domeniul electric.”

Corina, absolventă a Facultăţii de Geografie, a avut grijă ca membrii echipei să fie mereu în siguranță pe șantier și să învețe să prevină riscurile, fiind ofițer de sănătate și securitate în muncă.

„Eu cred că toate ar trebui să ne dăm seama că dacă ne dorim să activăm în orice domeniu, avem nevoie doar de ambiție, curaj, motivație și nu în ultimul rând de pregatire continuă pentru că așa cum spune Hillary Clinton „Alegerile pe care le facem sunt cele care ne caracterizează cel mai bine, mai mult decât o fac abilităţile noastre.” ”

Deviza ONU pentru celebrarea din acest an este „Mai multă putere femeii, mai multă putere omenirii: Imaginează-ţi!”.

EFdeN este cel mai premiat ONG din România care dezvoltă locuințe solare cu scop educațional și de cercetare, alături de produse sustenabile și module educaționale atât pentru studenți, specialiști, cât și pentru publicul larg. Proiectul de voluntariat funcționează pe bază de parteneriate strategice și sponsorizări. Membrii echipei sunt studenți de la Universitatea Tehnică de Construcții București, Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Universitatea Politehnică București și Universitatea București. Mai multe informaţii despre proiect puteţi găsi pe website-ul www.efden.org şi pe paginile de social media EFdeN, Facebook şi Instagram.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO