BCR BpL sprijină activitatea EFdeN 4C – Primul Centru de Cercetare a Condițiilor de Confort din România

BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL) a decis să sprijine activitatea EFdeN 4C – Primul Centru de Cercetare a Condiţiilor de Confort din România, deoarece, conform INS, 34% dintre gospodăriile din mediul rural nu au grup sanitar, iar în cazul locuinţelor din mediul urban procentul este de 8,5%, în timp ce 32% nu au baie/duş în interior. Totodată, la nivelul întregii ţări circa 16% dintre gospodării se confruntă cu probleme locative grave, cum ar fi deteriorări, igrasie, scurgeri ale reţelelor de apă şi canalizare, lumină insuficientă.

„EFdeN doreşte să atragă atenţia asupra necesității orientării societăţii către sustenabilitate şi responsabilitate, către respectarea condiţiilor de confort şi a mediului. Fie că vorbim de proiecte de cercetare aplicate pe locuință sau cercetări empirice, echipa îşi doreşte ca EFdeN 4C să fie locul de întâlnire a tinerilor cercetători cu mediul academic, reprezentanţi ai companiilor, ai asociaţilor de locatari şi reprezentanţi ai administraţiei publice, pentru a găsi soluţii şi a avea clădiri mai bune. Ne propunem creşterea eficacităţii programelor de cercetare în zona construcţiilor, a confortului şi a siguranţei unei locuinţe, cu accent pe calitatea şi sustenabilitatea materialelor, respectarea parametrilor de confort interior şi sănătate“, a declarat Mihai Toader-Pasti, Manager EFdeN.

BCR BpL precizează că parteneriatul cu EFdeN 4C – Primul Centru de Cercetare a Condiţiilor de Confort are la bază dorinţa de a îmbunătăţii stocul de locuinţe din ţara noastră. Din totalul celor aproximativ 7,5 milioane de gospodării din Romania, circa 40% din casele şi blocurile din mediul urban au nevoie de reparaţii, iar dintre aceste reparaţii 52% sunt considerate urgente, se arată într-un studiu IRSOP efectuat pentru BCR Banca pentru Locuințe (BCR BpL). Conform aceluiași studiu, circa 68% dintre cei intervievaţi doresc să demareze proiecte de îmbunătăţire locativă în următorii 5 ani, iar circa 37% intenţionează să facă acest lucru în următoarele 12 luni.

Cele mai frecvente planuri de îmbunătăţiri locative pentru următorii 5 ani vizează renovarea locuinţei (29%), cumpărarea unei locuinţe noi (23%), cumpărarea unei case la ţară (23%), izolarea termică (23%), reparaţii la instalaţiile sanitare sau electrice (21%), achiziţionarea unei centrale termice (16%), diverse lucrări la acoperiş sau terasă (15%), construirea unei case (13%), reparaţii la structura de rezistenţă (11%), cumpărarea unui teren (9%) sau extinderea locuinţei actuale (8%).

„Prima prioritate investiţională a aproape 600.000 de familii de români este îmbunătăţirea confortului locativ într-o ţară cu cel mai învechit stoc de locuinţe din UE – conform Eurostat. Cu toate acestea, veniturile medii ale românilor reprezintă jumătate din cât încasează un ceh, slovac sau croat, în timp ce costul materialelor de construcţii este relativ similar cu cel din România”, a declarat Lucian Anghel, preşedintele BCR BpL.

               

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO