Belgian Week alaturi de Coilprofil

Miercuri, 21 aprilie, EFdeN a participat la conferinta “Sustainable Housing”, organizata in cadrul Saptamanii Belgiene, si a luat parte la dezbaterea privind pasii urmati de Romania in vederea unei dezvoltari sustenabile. Evenimentul a adus impreuna si a provocat la discutie experti in domeniu: reprezentanti ai unor companii ce opereaza in Romania sau sunt interesate de piata autohtona, autoritati ale sectorului guvernamental, membri ai unor ONG-uri si, bineinteles, echipa EFdeN.

Alaturi de sponsorul nostru, Coilprofil, am prezentat proiectul EFdeN unui public numeros, din care au facut parte Mihail Faca, secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor; Dante Stein, consilier al premierului si Liviu Mistodinis, director executiv la Coilprofil. Arhitecti, developeri si manageri, romani si straini, au discutat despre importanta orientarii proiectelor de constructii catre sustenabilitate, pe toate planurile si in toate stadiile de dezvoltare.

Pilonul central al conferintei a fost abordarea holistica a conceptului de sustenabilitate. Dinamica societatii actuale si studiile privind problemele ecologice cu care ne confruntam cer o redefinire a modului in care privim constructia caselor in care locuim si a cladirilor de birouri in care lucram. Trebuie sa avem permanent in vedere acea Triple Bottom Line: People, Planet si Profit. Este o provocare sa creezi un produs care este facut pentru oameni, care respecta planeta si care aduce si o valoare in plus, dar este o provocare pe care multi dintre noi si-au asumat-o deja. Consumul de energie este un alt aspect care face parte din aceasta abordare unitara. Claudiu-Razvan Grecu, vice-presedinte al departamentului de public affairs si market intelligence la GDF Suez Energy Romania, a vorbit despre schimbarile ce au avut loc in ceea ce priveste consumul de energie in Europa si Romania, ca urmare a crizei financiare si a noilor standarde de eficienta energetica.

2015-04-22_1822

Passive housing” a devenit o realitate si o tendinta in crestere pe piata internationala a constructiilor: o casa confortabila, cu un consum scazut sau chiar nul de energie, construita din materiale sustenabile si care utilizeaza si reutilizeaza la maxim resursele. Studiile recente arata ca cel mai ridicat nivel de emisii de CO2 provine nu de la activitatile industriale sau din transporturi, ci din cladirile rezidentiale. In acest context, casa EFdeN reprezinta o alternativa viabila la locuintele traditionale.

Un alt aspect discutat la conferinta a fost cadrul legislativ si pozitia autoritatilor in cadrul miscarii sustenabilitatii. Eforturile de promovare si de incurajare a proiectelor de acest tip sunt inca la inceput in Romania, dar expertii din domeniu sunt optimisti. Piata produselor sustenabile din Romania are un potential de crestere si, speram noi, va fi incurajata de o legislatie ce ii recompenseaza pe cei ce au grija de mediu si de calitatea vietii indivizilor.

Ii multumim inca o data sponsorului nostru, Coilprofil, si speram sa participam la cat mai multe evenimente de acest tip in viitor!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO