MTP

21 septembrie 2018

Niciun comentariu

Home Uncategorized @ro

Cum arată o casă inteligentă?

Cum arată o casă inteligentă?

Ne-am ridicat această întrebare când am început proiectarea casei solare EFdeN Signature pentru competiția internațională Solar Decathlon Middle East. O casă inteligentă nu se rezumă doar la numărul de dispozitive smart înglobate, ci și la integrarea și la nivelul de compatibilitate dintre ele.

Majoritatea dispozitivelor deja existente se achiziționează cu propria aplicație de control, rezultatul fiind un număr ridicat de aplicații mobile, una pentru televizor, una pentru iluminat și alta pentru electrocasnice sau sistemul de ventilație. Echipa de automatizare și-a propus să creăm un sistem de automatizare unic, flexibil și ușor de utilizat din care să poată controla toate funcționalitățile casei, printr-o singură interfață de control instalată pe telefonul mobil sau tabletă.

Casa EFdeN Signature integrează 5 protocoale de comunicație într-o singură unitate centrală de control, controller-ul WAGO PFC200.

  • Modbus
  • KNX
  • DALI
  • EnOcean
  • MQTT

Cu ajutorul modulelor de comunicație din seria WAGO-I/O-SYSTEM 750/753, se pot achiziționa date de la senzorii de temperatură, prin protocolul Modbus, apoi transmise către sistemul de răcire cu ajutorul protocolului KNX. În același timp, este posibilă vizualizarea consumului energetic al sistemului direct din interfața de control a casei.

O provocare a reprezentat-o integrarea sistemului de iluminat (becuri, benzi LED și senzori) prin protocolul DALI și a sistemului de siguranță al casei prin protocolul wireless EnOcean(senzori de fum și contactele magnetice pentru uși și ferestre). Integrarea lor a fost posibilă prin achiziția unor module de comunicație – gateway care fac conversia DALI la KNX și EnOcean la Modbus, astfel încât protocoalele să fie compatibile cu controller-ul WAGO. Folosind modulele de comunicație se păstrează integritatea sistemelorîn protocolul nativ și se reușește integrarea lor în sistemul de automatizare.

Flexibilitatea ridicată a sistemului a permis inclusiv achiziția de date din stația meteo instalată pe acoperișul casei și afișarea stării vremii pe oglinda inteligentă. În plus, pentru o relație mai bună între casă și utilizatorul ei, studenții echipei EFdeN au integrat un sistem de asistență vocală prin care utilizatorul poate apela la comenzi simple, pentru a afla temperatura interioară, pentru a accesa sistemul de control al iluminatului sau pentru a acționa sistemele de închidere/deschidere ale ușilor și ferestrelor, prin intermediul protocolului MQTT.

Numărul mare de protocoale pe care le poate integra sistemul de automatizare WAGOși fiabilitatea în programarea echipamentelor prin mediul de dezvoltare e!Cockpit ne-au permis să creăm un sistem de automatizare complet, flexibil și ușor extensibil, rezultatul fiind un prototip ce oferă o experiență unică prin potențialul de adaptare și personalizare, în funcție de preferințele utilizatorului.

În calitate de partener, WAGO este parte integrantă a acestui proiect, punând la dispoziție echipamentul de automatizare, ceea ce a făcut posibilă dezvoltarea acestui sistem inteligent, personalizat și inovator.

Solar Decathlon este cea mai importantă competiție de locuințe sustenabile din lume și a luat naștere în 2002 în Statele Unite ale Americii. În 2012, echipa PRISPA a fost prima echipă din România calificată la Solar Decathlon (ediția Madrid), iar în 2014 am participat la ediția Versailles cu casa EFdeN care acum este Centru de Cercetare a Condițiilor de Confort, aceasta aflându-se în curtea Facultății de Inginerie a Instalațiilor – bd. Pache Protopopescu 66, București.

Despre WAGO Romania, puteți afla mai multe pe WagoRO, pagina Facebook  sau YouTube.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO