MTP

25 septembrie 2018

Niciun comentariu

Home Uncategorized @ro

Cum asigurăm calitatea apei în locuințe?

Cum asigurăm calitatea apei în locuințe?


EFdeN Signature, un studiu de caz

 

Care este situaţia apei la nivel mondial?

În ultimul secol, consumul de apă în lume a crescut de două ori mai repede decât populaţia, iar cererea de apă pentru industrie și consum casnic va creşte cu 50% până în 2050, când unul din patru oameni vor fi afectaţi de lipsa apei, permanentă sau sezonieră.

Deşi cele mai afectate sunt zonele în curs de dezvoltare, probleme există şi în ţările “civilizate”. Spre exemplu, în Franţa, 3 milioane de oameni beau apă care nu îndeplineşte recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţi, conform “World Water Development Report” al ONU, din 2009.

 

Cum stăm în România?

În România se găsesc 60% din resursele de apă minerală din Europa, însă trei din opt români consumă apă nepotabilă, iar nouă milioane de români nu beneficiază de apă potabilă curentă. Peste 28% din râurile de la noi din țară se încadrează în categoriile inferioare de calitate a apei, sub limitele stabilite la nivel european.

 

Ce putem face acasă pentru a îmbunătăţi calitatea apei?

Pentru calitatea apei de la robinet, este important tot drumul pe care îl parcurge apa, de la sursă, pe conductele de distribuţie, în staţiile de pompare, tratare, până la reţelele interioare din locuinţă şi obiectele sanitare, consumatorii finali.

Dacă în majoritatea caselor, racordate la reţeaua publică, putem interveni doar asupra conductelor din clădire și a bateriilor sanitare, în locuinţele unde alimentarea se face individual, din puţuri sau ape supraterane, toate componentele de mai sus sunt importante. Este şi cazul casei EFdeN Signature, iar în continuare vom explica soluţiile folosite pentru calitatea apei, la fiecare nivel.

 

Cum stocăm apa

Avem nevoie de un rezervor tampon pentru apă? Rezervorul tampon este un rezervor atmosferic (nu este sub presiune) şi are rolul de stocare a apei. Este necesar când alimentarea se face dintr-un puţ care nu poate să asigure debitul de vârf sau când alimentarea se face din reţeaua de apă, dar presiunea este prea scăzută şi este necesară ridicarea presiunii cu o pompă. În acest caz, pompa va aspira din acest rezervor tampon.

Casa EFdeN Signature foloseşte rezervorul AquaPUR de la Valrom Industrie, cu o capacitate de 750L. Rezervorul, din polietilenă, are 3 straturi. Cel exterior este dur şi oferă protecţie mecanică, următorul oferă izolare termică, iar cel de la interior înglobează compuși anorganici cu ioni de argint pentru a bloca dezvoltarea microorganismelor.

 

Sistemul de pompare

Când avem nevoie de o pompă pentru apă? O pompă pentru alimentarea cu apă este necesară când alimentarea se face dintr-un rezervor tampon sau direct dintr-un puţ atunci când nu există conexiune la reţeaua publică de apă, sau atunci când presiunea din reţeaua publică este prea mică sau nu este constantă. Se recomandă cuplarea pompei cu un vas de expansiune, intr-un grup hidrofor.

Pompa principală pentru alimentarea cu apă in casa EFdeN Signature este un hidrofor electronic. Grundfos SCALA2 înglobează o pompă cu turaţie variabilă şi un mic vas de expansiune. Ea menţine presiunea constantă în sistem indiferent de consumatorii de apă, variind turaţia pompei în funcţie de presiune. Datorită nivelului mic de zgomot – 47 dB, cât o maşină de spălat vase – poate fi instalată şi la interior. În plus, consumul de energie electrică este optimizat. Minimum 10% din consumul global de energie electrică se foloseşte pentru pomparea apei, iar 90% din pompele instalate în lume nu sunt eficiente.

Pompele pentru ape uzate. Atunci când există consumatori de apă sub nivelului racordului la reţeaua publică de canalizare, cum ar fi de exemplu o baie la subsol, apa reziduală trebuie pompată în reţea. Pompele Grundfos SOLOLIFT2 pot prelua ape uzate de la mai multe obiecte sanitare, inclusiv closete. În prototipul nostru, pompele SOLOLIFT2 C3 preiau apa gri de la baie şi o pompează în rezervoare, de unde este refolosită pentru irigaţii.

 

Sisteme de filtrare a apei pentru locuinţe

Calitatea apei poate fi corectată la intrarea în locuinţă cu un set de filtre adecvat problemelor de calitate pe care le are apa. În cazul alimentării din reţeaua publică, unde apa este analizată zilnic, singurele probleme sunt gustul şi mirosul, cel mai frecvent fiind gustul de clor sau gustul metalic, fără să existe riscuri de sănătate date de substanţe chimice sau bacterii. În cazul alimentării independente, apa poate conţine particule solide de diverse dimensiuni, substanţe chimice sau bacterii de tot felul. În urma unei analize a apei, putem determina exact problemele şi alege filtrele adecvate.

Filtrele AquaPUR de la Valrom sunt modulare, toate cartuşele filtrante fiind compatibile cu un tip de carcasă.  Se pot adopta una, două sau trei trepte de filtrare, in funcţie de necesităţi. Prima treaptă de filtrare este una grosieră, are rolul de a îndepărta particulele mari din apă şi se foloseşte când apa este vizibil murdară. Următoarea treaptă este filtrarea cu cărbune activ, care corectează gusturile şi mirosurile apei şi reţine o parte din substanţele chimice din apă. A treia treaptă este cea biologică, cu membrane care reţin particule de până la 0,1 micrometri (micrometrul este a mia parte dintr-un milimetru), majoritatea bacteriilor sunt mai mari.

 

Sistemul de distribuţie – ce conducte folosim?

Tehnologia Rautitan de îmbinare cu manşon alunecător

Pentru reţeaua interioară de distribuţie a apei potabile se pot folosi multe tipuri de conducte, cele mai comune fiind cuprul sau diferite materiale plastice. Dintre materialele plastice, PE-Xa (polietilena reticulată de tip a) are cele mai bune caracteristici de rezistenţă mecanică şi la coroziune, stabilitate în timp şi în acelaşi timp flexibilitate.

Sistemul de conducte Rautitan de la Rehau cuprinde conducte de PE-Xa, cu sau fără strat de aluminiu pentru rigiditate si fitting-uri din plastic, alamă sau oţel inoxidabil cu îmbinare cu manşon alunecător.

Tehnologia de îmbinare cu manşon alunecător este simplu de pus în practică, fără sudură sau lipire, însă nu are probleme de etanşare la apă. Îmbinările sunt optimizate din punct de vedere hidraulic. Astfel, nu există cavităţi sau zone de stagnare a apei în îmbinări unde s-ar putea dezvolta bacterii. De asemenea, suprafeţele interioare sunt netede, ceea ce reduce consumul de energie pentru pompare.

Bateriile sanitare – tehnologie integrată în design

Baia EFdeN Signature

Bateriile sanitare sunt componentele finale ale sistemului de alimentare cu apă şi cele care dictează consumul de apă. La prima vedere banale, bateriile cu consum redus de apă integrează multă cercetare, inginerie şi tehnologie. O baterie eficientă poate folosi până la de trei ori mai puțină apă decât una obișnuită, însă în plus există baterii cu funcţie de comandă cu senzor bluetooth, termostat sau funcţie de dezinfectare termică.

 

Apă potabilă la robinet

În anul 2017 s-au folosit la nivel global nouă milioane de sticle de plastic în fiecare minut, iar 91% din ele nu au fost reciclate. Deşi sticlele de plastic contribuie major la poluarea mediului şi în special a oceanelor, tendinţa este de creştere a consumului de PET-uri, din cauza percepţiei că apa îmbuteliată este mai curată şi neîncrederea în reţeaua publică de apă.

 

 

Bucătăria EFdeN Signature

Grohe Blue ne permite să avem apă filtrată, răcită şi carbogazificată la robinet. Se conectează la reţeaua de apă a locuinţei. Filtrul compact încorporat realizează 5 trepte de filtrare, eliminând particulele din apă, gusturile, mirosurile şi duritatea. Apoi apa este răcită până la 4-10°C; mai departe, poate fi consumată ca şi apă plată sau carbozificată cu ajutorul buteliei de dioxid de carbon incorporată. În plus, putem să  alegem între două trepte de intensitate a bulelor.

 

Grohe Red prepară apă la 100°C, dispune de filtrare avansată, funcţie de siguranţă împotriva opăririi pentru copii şi protecţie la suprapresiune. Boilerul din titaniu nu dă un gust metalic apei şi este rezistent la coroziune şi depuneri de calcar. În varianta cea mai compactă, 3 litri de apă pot fi folosiţi dintr-o dată, iar eficienţa energetică este mai mare decât cea a unui fierbător obişnuit sau faţă de incălzirea pe plită.

 

Câtă apă consumăm?

Dacă ne propunem sa consumăm rațional, este important să conștientizăm consumul, sa-l putem urmări constant, fără efort. GROHE Sense Guard este un contor (şi nu doar atât) inteligent pentru apă. Monitorizează constant consumul de apă şi îl memorează. Putem vedea pe telefon, cu ajutorul aplicaţiei Grohe Ondus câtă apă consumăm în timp real, cât am consumat într-o zi, saptămână etc. şi statistici. Însă acest sistem nu are doar funcţia de contor, ci este și o măsură de siguranţă.

 

Cum ne protejăm de inundaţiile cauzate de instalaţiile de apă?

54% din gospodăriile europene au avut la un moment dat de a face cu daune provocate de apă, fie că vorbim de inundaţii provocate de conducte sparte, crăpături şi pierderi mici, dar îndelungate de apă, sau daune ale instalaţiilor provocate de îngheţ. După incendii şi furturi, stricăciunile cauzate de apă în locuinţe sunt a treia cea mai mare cauză de îngrijorare pentru proprietarii de locuinţe, conform unui studiu în 10 ţări europene al TheConsumerView GmbH, din 2017.

Pe lângă funcţia de contorizare, robinetul inteligent Grohe Sense Guard închide alimentarea cu apă în locuinţă când detectează o defecțiune în sistem. Prin monitorizarea debitului şi a presiunii, pot fi identificate spărturile în conducte, dar şi pierderile de apă prin picurare. Un obiect sanitar care pierde o picătură de apă pe secundă irosește 11.000 litri de apă într-un an. Mai mult, dacă picurarea se întâmplă în interiorul unui element de construcție, acumularea de apă poate duce la daune constructive sau mucegai.

Grohe Sense Guard se montează pe conducta principală de alimentare cu apă a locuinţei – în cazul casei EFdeN Signature în camera tehnică, iar senzorii Grohe Sense se amplasează în camere cu risc crescut de inundaţie. În cazul nostru baia, bucătăria şi camera tehnică.

 

Partenerii EFdeN Signature pentru apă curată: 

Autor: Mihai Băiceanu

Coordonator Instalaţii, EFdeN

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO