Energy Breakfast Club: de la MegaWattOrã la NegaWattOrã

“Daca energie nu e, nimic nu e!”

 Miercuri, 5 noiembrie, de la ora 9, la Palatul Cesianu Racovita din Bucuresti a avut loc Energy Breakfast Club, o noua intalnire informala in cadrul careia s-a discutat despre solutiile energetice pentru cresterea eficientei si performantei energetice a cladirilor. Am participat si noi la acest eveniment, alaturi de peste alti 50 de invitati si ne-am bucurat sa cunoastem specialisti din domeniu si oameni care sa ne inspire.

IMG_3034

Primul speaker al evenimentului, profesorul Aureliu Leca – director executiv al Asociatiei Romane pentru promovarea eficientei energetice (ARPEE) a facut introducerea in problematica, atragand atentia asupra faptului ca peste 40% din populatia Romaniei nu-si permite confortul energetic. Domnul profesor a explicat fenomenul de “saracie energetica”  produs de ineficienta cladirilor actuale din Romania ce au fost executate cu materiale ieftine si care conduc la un consum energetic cel putin dublu si inca nesatisfacator nevoilor consumatorilor. Conform celor discutate in cadrul micului dejun energetic, cladirile din Romania sunt o sursa majora de consum energetic nejustificat, reprezentand 40% din consumul national final de energie! Solutia identificata este, desigur, cresterea eficientei energetice prin modernizare tehnologica, reabilitare termica, cladiri inteligente, near zero energy buildings (NZEB).  Prelegerea domnului Leca despre  solutiile de eficientizare a consumului de energie ne-a confirmat inca o data faptul ca drumul pe care EFdeN il urmeaza este cel corect si ca este nevoie de noi la nivel national.

Discutia a fost continuata de catre doamna Lavinia Saniuta,  din partea Grupului Veolia, care ne-a indemnat sa consumam eficient energia si sa reciclam pentru ca putem curata mediul, iar Romania este o tara cu resurse de care trebuie sa stim cum sa profitam. “Nu consumati!” a fost indemnul doamnei Saniuta, iar noi tindem s-o ascultam.

IMG_3039

Intriga acestui eveniment i-a revenit a fi discutata domnului Gilles Hild, Director Veolia, Agentia Bucuresti Ilfov, care a  introdus “conceptul timpurilor noastre” – NegaWattOrã- care face referire la reducerea consumului de caldura, electricitate, apa si o mai buna administrare a deseurilor.  Prelegerea a continuat cu modul in care Veolia asigura controlul si reducerea consumului de energie, precum si operarea optimizata a echipamentelor clientului.

Adrian Sandu, Business Development Manager Veolia Bucuresti Ilfov, ultimul speaker al evenimentului a adus in discutie cateva dintre provocarile administratorilor de cladiri, din perspectiva consumului de energie,  a prezentat solutiile Veolia cu accent pe reducerea consumului de energie si utilizarea corecta si la intreaga capacitate a sistemelor de management al cladirilor (BMS).

Fiecare prezentare a fost insotita de o sesiune Q&A, iar noi am invatat multe la acest eveniment, care, desi informal, a fost la superlativ! Multumim energynomics.ro pentru invitatie si asteptam urmatoarele evenimente ce trateaza cele mai noi informatii si cele mai influente opinii ale momentului din domeniul energetic.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

en_US