ZF Power Summit și viitorul energiei

La începutul săptămânii, ZF Power Summit a adus față în față cei mai importanți actori din sectorul energetic din România. În cele două zile ale evenimentului s-au dezbatut subiecte de mare interes din acest domeniu, punându-se accent în special pe modul în care energia va evolua în țara noastră.
2020, urmatorul an zero al energiei, așa cum îl numesc specialiștii, va fi anul în care primele gaze din Marea Neagră ar trebui sa ajungă pe țărmul românesc și tot atunci se estimează ca va fi pusă în funcțiune prima rețea regională de stații pentru încărcarea mașinilor electrice.


Cum va arăta viitorul energiei?

În contextul energetic european, România joacă un rol important de mai bine de 100 de ani, datorită resurselor interne. În următorii ani, specialiștii estimează o creștere a consumului de carburant GPL, a hidrogenului, având totodată un potențial foarte mare în ceea ce privește producția de energie de biomasă. Cuvânul cheie adus deseori în discutie de invitați cu privire la viitorul sectorului energetic a fost digitalizarea.

Mobilitatea electrică în România
Specialiștii sustin că mașinile electrice vor fi din ce in ce mai întâlnite în urmatorii 2 ani în România, iar la nivel global studiile spun că 1 din 6 masini vândute vor fi electrice.
În ceea ce privește stațiile de încarcare, în prezent țara noastră deține un număr de apoximativ 150, însă, o dată cu implementarea unei rețele regionale vom avea, în umătorii zece ani, aporape 2000 de astfel de locuri de încărcare a autovehiculelor.


Cum vor arata casele viitorului?

În ceea ce privește casele solare, cei care vor să aiba o astfel de casă, sustenabilă și eficientă energetic, întâmpină numeroase probleme din cauza demersurilor legislative greoaie, dar și din punctul de vedere al mecanismelor sau al prețurilor, deloc încurajate în România.
Claudiu Butacu, prin cele două proiecte ale sale, EFdeN și EnergiaTa, încurajează dezvoltarea locuințelor sustenabile și consumul inteligent al energiei. El ne-a vorbit despre ce presupun astfel de construcții și ne-a prezentat avantajele pe termen lung.
Acest tip de locuințe, eficiente energetic, pot fi cu apoximativ 10-15% mai scumpe decât cele traditionale, însă, ceea ce nu multă lume știe este faptul că în construcția unei locuințe obișnuite, prețul inițial este doar 20% din investiție, resul fiind reprezentat de facturi și mentenanță.


Evenimentul a fost realizat de către Ziarul Financiar, iar printre invitați s-au numărat specialiști în domeniul energetic și directori ai marilor companii din acest sector.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO