Adaptam o casa solara eficienta energetic

in punct cheie ale orasului

facand un pas sustenabil catre natura

Proiectul EFdeN

 • Strategia Urbana

  Prin acest proiect dorim rezolvarea problemelor densitatii si a mobilitatii in Bucuresti prin crearea mai multor poli urbani, strategie care face parte din Programul de Dezvoltare elaborat de Primaria Bucuresti si Facultatea de Urbanism Bucuresti2035.

 • Prototipul EFdeN

  Propunem dezvoltarea unui Complex Rezidential sustenabil format din mai multe tipuri de locuinte, variatii ale Prototipului EFdeN, o locuinta solara inteligenta, eficienta energetic si prietenoasa cu mediul.

 • q

  Universitati si Sectorul Public-Privat

  Un astfel de proiect a fost posibil prin intensa colaborare dintre studenti, profesori, specialisti din mediul privat si reprezentanti ai sectorului public cu sustinerea partenerilor media.

 • q

  Integrarea in Curicula

  Studentilor implicati le este recunoscuta munca in proiect primind note in cadrul universitatii la materile dedicate. In plus organizam cursuri de sustenabilitate si in universitati, si in afara lor.

Rezolvarea Densitatii si Mobilitatii in Bucuresti

Strategia pe care noi am adoptat-o este rezolvarea problemei densitatii si a mobilitatii in Bucuresti. Am plecat de la studiul facut de Facultatea de Urbanism si propunerea Bucuresti2035 ce presupune realizarea mai multor poli urbani de dezvoltare.

 

Sustinem conceptul unui Bucuresti policentric, dezvoltand locurile abandonate din oras prin construirea pe aceste spatii a unor adevarate cartiere sustenabile si a unei retele de transport a carei functionalitate sa se bazeze pe energia provenita din surse regenerabile. Dar nu numai atat! Vrem un Bucuresti biofilic, unde natura isi are locul prestabilit, creand activitati sociale si economice.

 

Situl pe care noi l-am propus in cadrul competitie pentru realizarea acestui tip de ansamblu rezidential este un fost sit industrial abandonat in zona garii Obor. Prototipului EFdeN dezvoltat de noi este parter+etaj, dar ansamblul este gandit pentru variante cu o camera, 2 camera, 3 camere sau duplex in diverse asezari.

Arhitectura. Acasa, in oras, in mijlocul naturii.

Elementul arhitectural central al prototipului este sera, un spatiu verde integrat multifunctional. Este o zona dedicata conceptului de urban farming care serveste ca loc de relaxare si care devine un generator de comunitati in varianta industrializata. Este o sera hibrid deoarece pe langa aceste 3 functiuni, are rol si in sistemul de incalzire al casei.

 

O oaza de verdeata care inunda locuinta pentru a aduce o priveliste speciala din orice colt al casei.

Interior modular si flexibil

Modularitatea prototipului se reflecta apoi si in designul interior al casei, transformabilitatea fiind principala caracteristica a spatiului interior.

Flexibilitatea cauta sa raspunda la dorintele mereu in schimbare ale individului. Parterul (zona de zi), un spatiu de tipul open space, configurat sub forma de bucatarie, living si dining, este echipat cu un mobilier transformabil: un exemplu ar fi masa din bucatarie de doua persoane care este usor extensibila in cazul unei cine cu opt invitati, in timp ce canapeaua modulara are nenumarate scenarii de pozitionare.

Structura metalica eficienta

Structura prototipului EFdeN este in totalitate metalica, proiectata in primul rand pentru a oferi un timp de confectionare cat mai redus, dar si pentru o asamblare rapida. Pentru structura de rezistenta se vor folosi europrofile, iar pentru structura auxiliara (acoperisul, inchiderile si modulele tehnnice) vor fi utilizate profilele usoare.

In acest fel se obtine un montaj rapid cu module tehnice preasamblate, dar si o optimizare a structurii si eficientizare a consumului de materiale.

Sistem de incalzire, ventilare si climatizare inovator

Sera este integrata in strategia de climatizare a prototipului. Pe timp de iarna aceasta actioneaza ca un buffer termic, datorita amplasarii sale pe zona de Sud-Est. Suprafata vitrata mare a acesteia faciliteaza aportul solar pe timpul iernii, cand unghiul de incidenta al razelor este mai mic.

 

Un alt rol in captarea si distributia energiei calorice o au materialele cu schimbare de faza care, pe timp de iarna, inmagazineaza energia termica produsa de radiatia solara ce intra in casa, distribuind-o ulterior in mediul interior, iar pe timp de vara ajuta la absorbtia caldurii in exces, fiind umbrite pe timpul zilei.

 

Incalzirea si racirea se face prin tuburi cu apa care sunt amplasate in pereti cu Incalzirea si racirea se face prin panouri radiante cu apa montate pe tavanul sau peretii interiori pentru a asigura un confort termic optim.

 

Recuperarea caldurii este facuta din bucatarie si baie cu ajutorul unui recuperaror de caldura pentru a crea depresiuni ce vor ajuta la ventilarea acestor doua camere, iar introducerea aerului proaspat se face prin living si prin dormitoare.

Sistem electric inteligent

Prototipul EFdeN este o locuinta inteligenta datorita sistemului de automatizare de tip BMS care controleaza fiecare aspect al locuintei. De la controlul sistemul de iluminat la modul de functionare al instalatiilor sanitare, al echipamentelor de ventilare, si al sistemelor de umbrire prototipul este indeaproape monitorizat. Toate rezultatele si controlul sunt disponibile si de la distanta, prin intermediul internetului.

 

O alta solutie pentru sustinerea unui consum cat mai mic este punctul de incarcare pentru vehiculele electrice. Dorim ca energia produsa sa fie folosita si in scopul reincarcarii acestora, atat de locatar, cat si de comunitate. Astfel, responsabilizam comunitatea in ceea ce priveste consumul moderat de energie electrica.

 

Casa invata din comportomanetul utilizatorului si se adapteaza pentru a ii oferi cel mai bun confort si cele mai mici facturi. Pe parcursul unui an

Instalatii sanitare rationale

Producerea de apa calda menajera se face in principal prin intermediul sistemului de panouri solare. Secundar, prepararea apei calde de consum menajer se realizeaza cu ajutorul pompei de caldura aer-apa sau a rezistentei electrice.

 

Aceste schimburi de caldura se realizeaza intr-un boiler trivalent, un boiler asemanator folosindu-se si in instalatia de incalzire. Sistemul de automatizare asigura o rationalizare a consumului de apa, dar si procesul de reutilizare a acesteia pentru irigat, spalat rufe sau spalarea panourilor fotovoltaice.

Locuinta modulara usor de transportat

Prototipul EFdeN este rezultatul unui proces de proiectare atent?. Acesta este compus din elemente prefabricate, modulare a c?ror dimensiuni fac posibil realizarea unui transport cu costuri reduse.

 

Suprafata construita a casei EFdeN este de 190 mp iar acesta poate fi transportata în  doar 9 tiruri, incluzand mobilierul. Pentru a fi posibil acest lucru echipa EFdeN a propus panouri de planeu si acoperis cu dimensiuni de 2,4×10 m, panouri de inchidere de 2,5×6,5m si doua module tehnice compacte pentru instalatiile de HVAC si electrice. Valorile acestea raspund unui transport simplu, rapid si eficient.

Simplu si sigur de construit

Usurinta asamblarii prototipului EFdeN este a fost demonstrata la Versailles , unde 40 de studenti au reusit sa ridice prototipul in doar 10 zile. Totul a fost gandit de studenti, pentru realizarea 100% a elementelor de catre ei.

 

Cu ajutor proiectarii in prealabil a modulelor ce il compun, a elementelor prefabricate cu prinderi usoare si rezistente, realizate in intregime de membri echipei, si a alcatuirii unui plan de construire bine pus la punct, prototipul EFdeN poate primi vizitatori dupa doar cateva zile de asamblare.

Cum si cui ne adresam

Proiectul EFdeN a atins deja o vizibilitate notabila, ne gasiti in permanenta la targurile si conferintele din domeniile conexe proiectului EFdeN, organizam si participam la evenimente prin care urmarim sa informam diferite categorii de public, iar, intre timp, simtim cum echipa devine o a doua familie pentru fiecare dintre noi.

 

Contactul publicului cu proiectul se realizeaza atat in mediul online si offline, dar si direct, prin vizitele organizate pe situl din Bucuresti si in Situl Solar din Versailles. Proiectul PRISPA, reprezentant al Romaniei la concursul SDE 2012, s-a bucurat de o acoperire media excelenta, fapt ce se preconizeaza si pentru proiectul EFdeN.